هدف گذاری و تنظیم لیست اهداف در یادگیری
هدف گذاری برای یادگیری، از جمله مباحثی است که بسیار مظلوم واقع شده و کمتر مورد توجه قرار میگیرد . نخستین مسئله این است که ما بسیاری از اوقات، شناخت اهمیت موضوع را برای شروع برنامه یادگیری کافی میدانیم.
مثلاً اگر از کسی بپرسید که چرا میخواهد مدیریت زمان یاد بگیرد، ممکن است به شما بگوید به خاطر اینکه مدیریت زمان واقعاً مهم است.
موضوعات مهم زیادی در دنیا وجود دارد و مهم بودن یک موضوع نمیتواند علت قانعکنندهای برای یادگیری آن باشد. همچنین اگر از کسی بپرسید چرا زبان بدن یاد میگیرد، ممکن است به شما بگوید: چون در مذاکره خیلی مهم است.
اینکه در مذاکره خیلی مهم است، توصیف مذاکره است و نه توصیف هدف و نیاز شما. از این مرحله که بگذریم، با چالش بعدی مواجه میشویم:
بعضی از ما هدف گذاری یادگیری را با هدف گذاری آموزش اشتباه میگیریم.
مثلاً در ابتدای بسیاری از درسهای متمم، هدف آموزشی بیان شده و به این نکته اشاره میشود که از شما انتظار میرود پس از مطالعهی درس، به چه دانش، توانایی یا مهارتی دست پیدا کنید.
اما به خاطر داشته باشید که این اهداف، هدف های آموزشی متمم هستند و نه هدف های یادگیری شما.
هیچ دلیلی وجود ندارد که هدف های آموزشی متمم با هدف های یادگیری شما یکسان باشند.
مثلاً ممکن است شما به سراغ درس مدیریت ارتباط با مشتری بروید. هدفهای آموزشی متعددی هم از سوی سیستم آموزشی برای شما در نظر گرفته شده باشد.
اما یک نکتهی مهم را فراموش نکنید: اینها هدفهای آموزشی متمم هستند و نه هدفهای یادگیری شما.
با مشاهدهی مثالها به سادگی میتوانید نتیجه بگیرید که تنوع هدفهای یادگیری در یک مجموعه درس ثابت با هدفهای آموزشی مشخص میتواند بسیار زیاد باشد.
ضمناً این نکته هم بدیهی است که قرار نیست بیانیه هدف یادگیری را یکبار تنظیم کنید و هرگز آن را تغییر ندهید.
ممکن است در مسیر یادگیری، به نتیجه برسید که بخشهایی از هدف یا تمام هدف را تغییر دهید. اما مهم این است که اصلاً هدفی وجود داشته باشد که اصلاح، تغییر و تعدیل آن امکانپذیر باشد.
بخش قابل توجهی از درسهای مهارت یادگیری، با این هدف تنظیم شدهاند که به شما در تنظیم بیانیهی هدف کمک کنند تا بتوانید انتظار خود را از درسهای مختلف، به شکل شفافتر و بهتری تعریف و تعیین کنید.
منبع: سایت متمم