سفارش تبلیغ
صبا ویژن

رابطه قبولی در کنکور با نوع مدارس

به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم، آمار قبول‌شدگان کنکور 98 که اعلام شد، یک‌بار دیگر بحث عدالت آموزشی مورد توجه قرار گرفت. بر اساس آماری که منتشر شده است، گفته می‌شود اکثر پذیرفته‌شدگان کنکور در رشته‌های تجربی، ریاضی، انسانی و هنر دانش‌آموزان مدارس سمپاد، غیردولتی و نمونه دولتی بوده‌اند که معمولا هم هزینه‌های آموزشی را از والدین دریافت می‌کنند. البته تقاضای خانواده‌ها نیز برای ثبت‌نام فرزندان‌شان در چنین مدارسی به‌دلیل اینکه نوعی تضمین از آینده موفق فرزندان‌شان دریافت می‌کنند، بالاست.

آمار قبولی‌های کنکور سال‌98 نشان می‌دهد بیش از 70‌درصد رتبه‌های برتر کنکور امسال در رشته‌های ریاضی، تجربی و انسانی، دانش‌آموزان مدارس سمپاد هستند. سهم غیردولتی‌ها 14 درصد و نمونه دولتی‌ها 13 درصد است؛ در میان 40 نفر اول کنکور سراسری، 19 دانش‌آموز اهل تهران‌ هستند که 66 درصدشان در مدارس غیردولتی و نمونه دولتی و 33 درصد در مدارس سمپاد درس خوانده‌اند.

نگاهی گذرا به این آمار نشان می‌دهد که چرا بسیاری از خانواده‌ها حتی با وجود مشکلات مالی اصطلاحاً از گلوی خود می‌زنند تا بتوانند شهریه بعضاً سنگین تحصیل در مدارس خاص را تأمین کنند. در حال حاضر شهریه‌های چند ده میلیونی مدارس در کلان‌شهرها آن هم در مقاطع مختلف تحصیلی تبدیل به امری ناگوار شده که البته خانواده‌ها هم خود در این جریان حضور دارند.

یک اعتراف جدی

آمار در حالی ارائه شده که حتی برخلاف شواهد موجود، مسوولان عنوان می‌کنند که قبولی در کنکور و کسب رتبه‌های برتر کنکور از سوی برخی مدارس خاص به‌هیچ‌وجه ارتباطی با عملکرد آنها ندارد و فقط به استعداد دانش‌آموز مربوط می‌شود اما در سوی دیگر مشاهده می‌شود که امکان دسترسی به مدارس خاص برای تمام دانش‌آموزان کشور به صورت یکسان فراهم نیست.

آقای حمایت میرزاده، سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس چند روز قبل در مراسم تجلیل از رتبه‌های برتر کنکور 98 خطاب به این دانش‌آموزان اظهار کرد: «شما رتبه‌های برتر در هر مدرسه‌ای بودید همین رتبه و جایگاه را کسب می‌کردید و این افتخارآفرینی به تلاش‌های خود شما برمی‌گردد.» البته کسی منکر تلاش‌ها و استعداد دانش‌آموزانی که امسال در کنکور حائز رتبه‌های برتر شده‌اند، نیست اما سوال اینجاست که آیا دانش‌آموزان تمام استان‌های کشور به امکانات آموزشی که رتبه‌های برتر کنکور امسال در اختیار داشته‌اند، دسترسی دارند؟

از سوی دیگر آقای سیدجواد حسینی، سرپرست وزارت آموزش‌وپرورش در همان مراسم تجلیل از رتبه‌های برتر کنکور 98 به نکته جالبی اشاره کرده و گفته است: «بیش از 89 درصد قبولی‌های کنکور به پنج تا 6 استان اختصاص دارد و در این زمینه باید نگاه عدالت آموزشی را پررنگ کنیم.» این سخن سرپرست وزارت آموزش‌وپرورش به نوعی وجود عدالت آموزشی در کشور را زیرسوال می‌برد، چراکه اگر این اتفاق روی داده بود، چطور در شرایط فعلی حدود 90 درصد از قبولی‌های کنکور مربوط به تعدادی از استان‌های محدود می‌شدند؟ نکته دیگر این است که آیا در دیگر استان‌های کشور استعدادهای درخشان و برتری وجود ندارد؟ البته پاسخ این سوال به روشنی مشخص است. نکته مهم این است که دانش‌آموزان دیگر استان‌ها یا به امکانات آموزشی مناسب دسترسی نداشته‌اند یا اینکه به‌دلیل مشکلات مالی توان تحصیل در مدارس غیرانتفاعی را نداشته‌اند.