سفارش تبلیغ
صبا ویژن

شایستگیهای غیر فنی پیش شرط آموزشهای فنی حرفه ای لحاظ شود

خبرگزاری مهر - گروه جامعه- آزاده سهرابیهنرستان‌های فنی حرفه‌ای قدمتی طولانی در ساختار آموزش و پرورش دارند. از دهه 70 بود که شاخه کاردانش نیز به ساختار آموزش و پرورش اضافه شد تا حوزه آموزش‌های فنی و حرفه‌ای گسترش بیشتری پیدا کند. هر چند ماهیت این دو شاخه آموزشی و نحوه آموزش و تألیف کتاب‌ها و سرفصل‌ها و اهدافشان متفاوت است اما بر اساس سند تحول بنیادین و بر اساس برنامه توسعه ششم، آموزش و پرورش باید به سمت جذب بیشتر دانش آموزان به شاخه‌های فنی و حرفه‌ای و کاردانش حرکت کند. اتفاقی که در سال‌های اخیر با گسترش رشته‌های این دو حوزه و هدایت تحصیلی دانش آموزان به این سمت رخ داده تا جایی که حتی مرکز استعدادهای درخشان نیز به ایجاد هنرستان‌های سمپاد چشم دارد و در گام اول سمپاد مهارتی را کلید زده است.

از سوی دیگر گفتمان -حداقل یکسال گذشته- مسئولان آموزش و پرورش از وزیر تا معاون و کارشناسان به این سمت بوده که در آموزش عمومی نیز مهارت آموزی به دانش آموزان باید به اصل تبدیل شود و جای حافظه محوری را بگیرد. در واقع نظام آموزشی ما باید به سمتی حرکت کند که دانش آموزان وقتی به پایه 12 تحصیل رسیدند، به جای مهارت آموزش در حوزه تست زنی، بتوانند حداقل یک مهارت را بیاموزند و دست ورزی لازم را انجام دهند؛ این مهم به جز آموزش مهارت‌های لازم برای زندگی از جمله مهارت تعامل، مشارکت، همدلی، حل مساله و… است.

اینها همه در حالی است که در راستای چابک سازی آموزش و پرورش یکی از معدود تغییراتی که در ساختار آموزش و پرورش رخ داده است، تلفیق دو دفتر فنی و حرفه ای و کاردانش است که باید این دو مدل آموزش مهارتی از یک دفتر هدایت شود و به نظر می‌رسد با توجه به اخباری که از درون هنرستان‌ها به گوش می‌رسد مبنی بر مشکلات متعدد در حوزه به روز نبودن ابزار و امکانات، ناکافی بودن مهارت هنرآموزان (مربیان)، عدم خروجی مناسب هنرجویان به نسبت استانداردهای بازار کار و.... کار این دفتر به مراتب سخت‌تر از سال‌های گذشته خواهد بود.

اما آنچه به عنوان مفاد درسی-مهارتی دانش آموزان هنرستان‌ها ارائه می‌شود، استانداردسازی می‌شود و سپس ارزشیابی آنها، از دفتر تألیف کتاب‌های درسی فنی و حرفه‌ای و کاردانش سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش و پرورش خارج می‌شود. درحالیکه برای نخستین بار 26 تا 28 خردادماه امسال المپیاد شایستگی محوری هنرجویان فنی و حرفه‌ای کشور در شهر مقدس مشهد برگزار شد که به نظر می‌رسد کسی از خروجی این المپیاد رضایت ندارد. پیرامون خروجی این المپیاد و مشکلات حوزه فنی و حرفه‌ای و کاردانش با افشار بهمنی مدیر دفتر تألیف کتاب‌های درسی فنی و حرفه‌ای و کاردانش گفتگو کردیم. بخش اول گفتگو را می‌خوانید.